setLocale() doesn't change the language set by browser - Printable Version +- CodeIgniter Forums (https://forum.codeigniter.com) +-- Forum: CodeIgniter 4 (https://forum.codeigniter.com/forumdisplay.php?fid=28) +--- Forum: CodeIgniter 4 Support (https://forum.codeigniter.com/forumdisplay.php?fid=30) +--- Thread: setLocale() doesn't change the language set by browser (/showthread.php?tid=76017) Pages:
1
2
|
setLocale() doesn't change the language set by browser - blackrabbit - 04-07-2020 Hello everybody I'm new to CI and to any framework and it's just awesome! I'm not used to write in forums as I'm usualy allways able to find a solution already posted somewhere so it's my first time in 20 years of IT. So I hope my english is ok as the rules say "proper english only" and I correctly explain my problem. So to my problem: I'm making a bilingual site french/german with CMS features so I use bilingual db's and the CI locale feature. The language recognition of browsers works fine but I'm unable to change the language through $this->request->setLocale($language); or setlocale(LC_ALL, $language); when I control it with getLocale() I can see that setLocale() works but there is no change in the views... in Config/App.php public $defaultLocale = 'de'; public $negotiateLocale = true; public $supportedLocales = ['de-CH','de-DE','de-AT','fr-CH','fr-FR','fr-CA','fr-BE','fr','de']; ( tryed also ['de','fr'] ) my switchlanguage-button calls Language.php Controller with: PHP Code: <?php namespace App\Controllers; I'm using session('language') to select the right columns in the db's and the locale for all the titles, bottons, validation errors and more... in BaseController.php I got: PHP Code: $session = \Config\Services::session(); Can you see where I'm wrong? I can't find a solution. CI locale strictly follows the Browsers properties and I can't change it... I'm sure it's something stupid thank you RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - blackrabbit - 04-23-2020 I still don't know if setlocal() should change the selected language used by the language files or if it was just my immagination... So I finaly did manualy insert the language variable in all the lang() functions like that: Code: <?= lang('Titles.titleStundenplan', [],$language)?> The only problem now is for the validation error language who strictly follows the user properties set in browser. I don't know how to change that manualy. any help would be apreciated... RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - thingNumber1 - 04-26-2020 To set the language you need to do this: PHP Code: $language = \Config\Services::language(); That way you won't need to set the language every single time. Also, I think that this function would do the validation for you. RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - blackrabbit - 04-26-2020 Thank you but it's still not working..... Checking with $language->getLocale() I see it's changing but in the lang() function it doesn't nor for validation... PHP Code: public function setLanguage($real_language) RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - eelisland - 01-10-2021 Hello, I know this thread is a little bit old but have faced the same problem in CI4, i'm not an expert, solved it this way Have created a filter in App\Filters\Locale.php PHP Code: <?php namespace App\Filters; Activate the filter for every request in Config\Filters PHP Code: // Makes reading things below nicer, A controller to allow user to change language PHP Code: <?php namespace App\Controllers; Controller route Code: $routes->get('locale/(:segment)', 'Locale::set/$1'); My Config\App PHP Code: public $defaultLocale = 'fr'; This way Codeigniter set locale to defined browser language automatically and user can use the controller to set another language. View example to change language, with selected language flag auto update Code: <!-- Language dropdown --> If anyone know a better way, any advises welcome RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - PhilInLoco - 07-27-2024 Thank your eelisland! I was calling service('language')->setLocale('currentLocale) just before calling the views, but that didn't work when the view has a link to another page. Your solution is much more elegant works all the time! My only concern with your solution is that I am setting the locale at each method call, which is not necessary most of the time... I just do not understand why there is not a way to set the current locale once for all, and why it gets reset all the time to the default or negotiated one. I used to work with CakePHP and setting it once was enough. RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - eelisland - 07-27-2024 (07-27-2024, 09:02 AM)PhilInLoco Wrote: Thank your eelisland! @PhilInLoco Glad you find my post usefull. The question in my previous post still remain, maybe some CI guru here could help "If anyone know a better way, please advises". RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - kenjis - 07-27-2024 PHP shares nothing between requests. So if you keep something, you need to persist it with something like Session, Database, .... So if you want to change the locale from the default one, you need to set it in every request. service('language') gets the locale from the IncommingRequest instance. So if you change the locale in IncommingRequest before the first call for service('language'), the request locale is set. RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - kenjis - 07-27-2024 @eelisland I think you can move the following code to Event pre_system. https://codeigniter.com/user_guide/extending/events.html#event-points PHP Code: if (session()->has('locale')) RE: setLocale() doesn't change the language set by browser - eelisland - 07-28-2024 (07-27-2024, 06:53 PM)kenjis Wrote: @eelisland I think you can move the following code to Event pre_system. @kenjis Thank you, just tested it and it works. I realise, i have this in my app/Config/Events.php to maintain locale when user logout. PHP Code: /* |